Toevoegen aan bladwijzer

Als u de kerken van Troyes binnengaat, die net tempels vol prachtige, heilige kunst zijn, ziet u tientallen meesterwerken die in de zestiende eeuw zijn gemaakt door beeldhouwkunstenaars uit de Champagne.

We spreken ook wel van de mooie zestiende eeuw, omdat Troyes toen een echte kunststad was waar de Italiaanse, Vlaamse en Duitse stromingen samenkwamen.

In de eenentwintigste eeuw heeft men meer kunst in de stad geplaatst, voornamelijk op de kades, waardoor Troyes een beetje doet denken aan een openluchtmuseum.

Sinds de herinrichting, die in 2011 van start ging, staan er moderne sculpturen die kenmerkend zijn voor de idyllische wandelingen langs het water, dat de stad in tweeën splitst.

Om de onderkant en het hoofd van de champagnekurk, waaraan de inwoners van Troyes bijzonder gehecht zijn, beter met elkaar te verbinden, plaatste men om te beginnen dit hart dat eruitziet als een opgeblazen ballon. Dit delicate, roestvrijstalen kunstwerk met een patroon dat bijna op kant lijkt, weerkaatst overdag het zonlicht, licht ’s avonds rood op en begint, dankzij de wonderen der techniek, te kloppen als u dichtbij komt. Hoewel het kunstwerk twee ton weegt, lijkt het lang niet zo zwaar, omdat het er zo delicaat uitziet.

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est Copie-de-Coeur-de-Troyes-©-Laurent-Lempens-Troyes-Champagne-Tourisme-1200x800.jpg.

Het hart is gemaakt door Michèle en Thierry Kayo-Houël, een lokaal kunstenaarspaar dat tevens het kunstwerk in de vorm van een blad dat voor de Marché des Halles staat, heeft gemaakt.

De beelden van de mooie dames die op de hoek van een straat of naast een gebouw staan en de voorbijgangers lijken te roepen, zijn ook onderdeel van de stadskunst.

We hebben het dan natuurlijk over Lili, la dame au chapeau (de dame met de hoed), die op een bankje zit met een boek over de geschiedenis van de graven van Champagne in haar handen. Dit prachtige bronzen werk is gemaakt door de Hongaarse kunstenaar Andras Lapis. Dames met hoeden bleek het favoriete thema van deze kunstenaar: hij heeft namelijk verschillende beelden gemaakt die in steden over de hele wereld te vinden zijn. Voorbijgangers, die gefascineerd zijn door het mooie, levensgrote beeld, poseren naast haar voor een foto of laten bloemen bij haar achter.

Enkele meters verderop staat een mooi meisje dat haar lippen tuit voor voorbijgangers. ‘La dame qui donne un baiser‘ (Het meisje dat een kus geeft) lijkt een beetje op het Danseresje van Degas. Het kunstwerk is gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer Sjer Jacobs en is een nabootsing van een van zijn andere werken, ‘Sofia’, dat in Middelburg staat.

Tot slot maakte Tom Frantzen, de Vlaamse beeldhouwer uit Brussel, twee dynamische, bronzen beelden die in de smaak vallen bij bezoekers vanwege hun luchtige en humoristische thema.

‘Attendez-moi’ (Wacht op mij), dat zich bevindt op de brug die Rue Clemenceau met Rue de la Cité verbindt, is een beeld van een klein hondje dat ganzen afschrikt door op ze af te rennen. Het lijkt alsof hij wilt zeggen: ‘Wacht op mij, ik wil met jullie spelen!’

Even verderop, aan de oever van het Bassin de la Préfecture, zien we ‘La Ribambelle joyeuse‘ (de vrolijke bende), een beeld van vrolijke kinderen die spelen in het water en omringd zijn door eenden, een pinguïn en een hondje.

Deze twee kenmerkende werken van de Belgische kunstenaar weerspiegelen zijn liefde voor het onwerkelijke, het humoristische en de fantasie, maar vooral zijn wens om deze dingen op een luchtige en dynamische manier op te nemen in de omgeving.

Wat een geweldig idee waren deze moderne sculpturen die onze gerenoveerde kades nog mooier maken en waarvan de foto’s via sociale media met de hele wereld worden gedeeld.

Dit zult u ook leuk vinden